Ett kreativt yrke med många jobbmöjligheter
top of page
_DSC2840_v1.jpg

Ett kreativt yrke med många jobbmöjligheter

Nyfiken på vad det innebär att plugga måleri på gymnasiet? Här har vi samlat information till dig som vill veta mer om vilken gymnasieutbildning som passar den som vill bli målare och vad som kan vara bra att tänka på.

Rätt utbildning för att bli målare

För att bli målare läser man Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Måleri på gymnasiet. Här hittar du alla gymnasieskolor i Sverige som erbjuder Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Måleri!

Like.png
_DSC7751.jpg

Första året på Bygg- och anläggningsprogrammet läser alla elever gemensamma kurser. Då lär de sig hur hela byggprocessen går till och får testa alla moment som ingår. Därefter väljer elever inriktning. Förutom inriktning måleri kan man välja att inrikta sig mot att bli till exempel anläggningsarbetare eller byggnadssnickare.

I årskurs två och tre på måleriinriktningen får eleverna en fördjupning inom målaryrket. Här lär man sig alla grunder som behövs för att jobba som målare.

Här lär du dig sedan alla grunder som du behöver för att jobba som målare.

Till exempel:
•    Ny- och ommålning inomhus/ utomhus
•    Färglära
•    Fördjupad färgkunskap
•    Grunder i dekorationsmålning
•    Tapetsering
•    Våtrumsmålning
•    Materialkunskap
•    Arbetsplatssäkerhet
•    Miljöregler

check.png

Under årskurs två och tre får eleverna chansen att arbeta praktiskt genom så kallat arbetsplatsförlagt lärande, APL. Det är elevens första ingång till arbetslivet och innebär att man får testa på sina nya kunskaper på riktiga arbetsplatser. Det ger också en bra inblick i hur det faktiskt fungerar att arbeta som målare.

I slutet av gymnasieutbildningen ingår att göra ett gymnasiearbete inom måleri. Då får eleven visa att hen kan utföra de vanligaste arbetsuppgifterna och är redo för att börja jobba som målare.
 

Här är en kursplan för Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Måleri.

Vad läser man på måleriutbildningen?

Efter studenten

Med examen från gymnasiet kan man börja jobba direkt som målare. Då får man jobba som lärling de första två åren och det gör man genom en så kallad lärlingsanställning på ett företag. Syftet är att man ska fördjupa kunskaperna från gymnasiet ytterligare och bli redo för det gesällprov som branschen tagit fram. Gesällprovet görs två år efter lärligsanställningen. När man klarar provet får man ett gesällbrev som kvitto på att man har de kunskaper som krävs för att bli anställningsbar målare. Då har man ett yrke som redan är eftertraktat på marknaden och blir det ännu mer i framtiden.

Måleriinriktningen ger behörighet
till högskolan

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som ger behörighet för att studera vidare på yrkeshögskolan. En vanligt missuppfattning är att man inte får behörighet för att studera vidare på högskola när man läser ett yrkesprogram på gymnasiet. Det är helt fel.

 

Genom att välja att läsa några kurser i svenska och engelska, utöver det obligatoriska programmet, så får man grundläggande högskolebehörighet och kan välja att studera vidare på högskola och universitet. Dessa kurser läser man inom programfördjupningen. Många gymnasieskolor kallar detta för ”högskolepaketet”. Om eleven behöver vägledning för att säkra grundläggande högskolebehörighet på måleriinriktningen kan en studie- och yrkesvägledare på gymnasieskolan berätta mer om hur man går till väga.

Du kan läsa mer om högskolebehörighet här!

Se filmen

bottom of page