top of page
womanizer-toys-8oB43mw658c-unsplash.jpg
FÖR DIG SOM SÖKER GYMNASIET

Högskolebehörighet är en del av alla yrkesprogram

Högskolebehörighet ingår i alla gymnasieprogram, även yrkesprogram. Här får du all information du behöver om hur högskolebehörighet fungerar.

Måleri på gymnasiet ger högskolebehörighet

Den som går Bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasiet för att utbilda sig till målare får automatiskt högskolebehörighet. Det innebär att man får de kriterier och krav som ställs för att kunna ansöka till ett universitet eller högskola. Bygg- och anläggningsprogrammet är ett av de tolv yrkesprogram som finns i Sverige och högskolebehörighet ingår i samtliga.

_DSC2393_V1.jpg
yeeee.png

Så här funkar högskolebehörighet

Om man får högskolebehörighet eller inte handlar om antal poäng som man läser på gymnasiet. För att få högskolebehörighet krävs minst 2250 godkända gymnasiepoäng.

För att få en yrkesexamen krävs 2 500 poäng. Yrkesprogrammen omfattar därför 2500–2800 gymnasiepoäng. Kurserna svenska 2 och 3 eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6 ingår i alla yrkesprogram. Med individuella val kan man komma upp till 2 800 gymnasiepoäng och då går det att aktivt välja bort ”högskolepaketet”.

 

För vissa högskoleprogram krävs ”särskild behörighet”. Detta gäller till exempel utbildningar till ingenjör, läkare eller arkitekt. För att få särskild högskolebehörighet kan man läsa ett utökat program redan på gymnasiet.

.

Vad kan jag göra efter studenten?

Like.png

Det finns många möjligheter med en examen från Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning måleri:
 

•    Läsa vidare på högskola
•    Läsa en annan eftergymnasial utbildning
•    Läsa vidare på yrkeshögskola
•    Jobba i Sverige
•    Jobba utomlands

grön2.png

hitta din utbildning!

Nyfiken var du kan gå måleri? Spana in hela listan med gymnasieskolor.

bottom of page