top of page
maleriforetagen_webb_17.jpg

JOBBA SOM MÅLARE

Bli målare

Funderar du på att bli målare? Läs vidare! Att jobba som målare är kreativt, omväxlande och ett fritt arbete där du jobbar både i team och självständigt. Det är dessutom ett eftertraktat yrke och den som vill bli målare har en bra karriär framför sig! Här får du läsa om hur du går till väga för att bli målare.

Vad gör en målare?

Målare jobbar med att behandla ytor både i nybyggda hus och äldre fastigheter. Som målare jobbar man både inomhus och utomhus för att göra fastigheterna estetiskt tilltalande och ge dem lång livslängd. Det kan handla om en mängd olika uppgifter beroende på arbetsplatsens krav och specifikationer, som till exempel att spackla, måla och tapetsera. Det är vanligt att jobba i många olika miljöer, som bostäder, kontor, skolor, sjukhus och industrier. Eftersom det är ett så omväxlande yrke krävs det också att du är duktig på hantverkets olika tekniker och gillar att se toppresultat. Målare hanterar färger, kemikalier och verktyg och därför finns det säkerhetsföreskrifter inom yrket som alla målare måste ha koll på och ta ansvar för. Det handlar om att ha kunskap om potentiella risker som kan uppstå vid hantering av dessa. Som målare jobbar man tillsammans med inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare beroende på kundens behov och preferenser. Det innebär att målare behöver ha god social förmåga samtidigt som det är bra att gilla att gilla att jobba självständigt vid behov. 

Inom måleriyrket finns en hel del roller som man kan utvecklas inom. De olika rollerna är lika viktiga för att projekt ska planeras, fortlöpa och avslutas professionellt. Här kan du läsa mer om exempel på olika yrken som du kan ha inom måleribranschen

Vad tjänar en målare?

En färdigutbildad målare tjänar i genomsnitt cirka 32 000 kronor i månaden. Alla blivande målare måste gå en lärlingsperiod och då får man lön också. Om du har gått måleriinriktningen på gymnasiet blir din ingångslön cirka 19 000 kronor.

Hur gör man för att bli målare?

Du behöver utbilda dig till målare för att kunna jobba inom måleribranschen. Det krävs en utbildning för att du ska kunna allt från grunderna inom måleri, moderna tekniker och färglära till hållbarhet och arbetsmiljö. För dig som går i gymnasiet kan läsa om hur det är att gå Bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasiet. Om du är över gymnasieåldern kan du gå en vuxenutbildning eller bli lärling på ett måleriföretag. Du kan läsa mer om det här.

Bli lärling – anställning som gör dig färdigutbildad målare

När du tagit studenten kontaktar du ett måleriföretag om en lärlinganställning. Om du gått på Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning måleri har du säkert har praktik på ett måleriföretag, kanske kan du börja ta kontakt där? Eller så vill du prova på att jobba på ett helt annat måleriföretag – då söker du dig dit. Företag kan anställa dig som lärling, vilket innebär att du under cirka två år jobbar som lärling för att kunna ta gesällprovet och bli färdigutbildad målare.

Hitta din måleriutbildning!

blå.png

vuxenutbildning!

Vill du plugga till målare? Studentum har samlat en lista med vuxenutbildningar.

grön2.png

Gymnasiet!

Nyfiken på var du kan gå måleri? Spana in hela listan med gymnasieskolor.

bottom of page