top of page
2021.06.29 09.24.19 lovestrandell.com [maleriforetagen] KA2_8699.jpg

BYTA YRKE

Från lärling till målare – så gör du

blå swoosh.png

Funderar du på att byta jobb? Eller söker du jobb och vill prova något nytt? Som vuxen finns det flera vägar in till måleriyrket. Ett av dem är att gå en utbildning via komvux, läs mer om det nedan. Ett annat sätt är att bli lärling hos ett måleriföretag där du lär dig att bli målare från grunden.

Som vuxen kan det vara en fördel att bli lärling eftersom många målare på företag uppskattar vuxnas tidigare erfarenheter och färdigheter, vilket kan vara till stor hjälp under lärlingsperioden.

Som lärling får du möjlighet att lära dig yrket samtidigt som du får praktisk erfarenhet. Du kommer att arbeta sida vid sida med erfarna målare, vilket ger dig möjlighet att lära dig av deras kunskap och expertis.

Lärlingsutbildningen baseras på en strukturerad läroplan och omfattar 6800 utbildningstimmar, vilket ger dig en gedigen grund och omfattande praktisk erfarenhet inom måleribranschen. Efter cirka två år som lärling är du en fullt utbildad målare.

Målare med utbildning på komvux

Komvux, eller kommunal vuxenutbildning, erbjuder kurser för vuxna att utbilda sig till målare. Dessa  kurser är utformade för att ge dig de praktiska färdigheter och teoretiska kunskaper som krävs för att bli en framgångsrik målare.


Som en del av din utbildning på komvux kommer du att lära dig allt från grundläggande målningstekniker till mer avancerade tekniker. Du kommer också att få en förståelse för olika typer av färger och material, samt hur man bäst använder dem i olika situationer.


En annan viktig aspekt om du vill bli målare genom utbildning på komvux är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig möjlighet att tillämpa det du har lärt dig i klassrummet i en verklig arbetsmiljö, vilket är ovärderligt för att utveckla dina färdigheter och självförtroende.

"Vill du ha ett arbete som är kreativt, praktiskt och socialt?"

Måleriutbildning som vuxen – vad händer sen?

Vare sig du väljer att bli lärling eller gå på komvux för att bli målare kommer du i slutet av utbildningen att behöva göra ett gesällprov. Gesällprovet är både yrkestekniskt och teoretiskt och genomförs via Måleribranschens yrkesnämnd. Den teoretiska delen genomför du själv och du måste vara godkänt innan du får gå vidare till den yrkestekniska delen. Den yrkestekniska delen går ut på att du får utföra vissa moment inom måleri som är vanliga ute hos kund. När du fått godkänt på båda delarna erhåller du det eftertraktade gesällbrevet, som styrker att du genomfört en målarutbildning som vuxen.

Oavsett om du väljer att gå en målarutbildning via komvux eller att bli lärling som vuxen, är det viktigt att komma ihåg att utbildningen bara är början på din resa. Att bli en framgångsrik målare kräver kontinuerligt lärande och utveckling, så var beredd på att ständigt förbättra dina färdigheter och kunskaper. Det finns också en rad andra roller som du kan utvecklas till.

Så, om du är redo att ta steget och börja din resa mot att bli en professionell målare, varför inte börja idag? Vare sig du väljer att bli lärling eller att gå en målarutbildning via komvux, finns det massor av resurser och stöd tillgängligt för att hjälpa dig på din väg. Lycka till!

Se filmen med Dennis!

blå.png

hitta din utbildning!

Vill du plugga till målare? Studentum har samlat en lista med vuxenutbildningar.

bottom of page