top of page
_DSC7842.jpg

Funderar du på att byta yrke?

Funderar du på att byta jobb? Vill du ha ett arbete som är kreativt, praktiskt och socialt? Då kan måleriyrket vara för dig!

blå swoosh.png

Måleriyrket är ett framtidsyrke

Det blir allt vanligare att byta yrkesbana flera gånger i livet. Är du som vuxen intresserad av att byta yrkesbana till målare kan du utbilda dig till målare som lärling i ett måleriföretag eller gå en vuxenutbildning.

 

Måleribranschen är en spännande bransch med goda framtidsutsikter. Färg och färgsättning får allt större utrymme inom arkitekturen, design av butiker, företag och lokaler blir allt viktigare och heminredning står högt i kurs hos konsumenterna.

 

Det finns ett stort behov av duktiga målare och därmed stora möjligheter att få jobb och utvecklas i sin karriär. Det finns även flera olika karriärvägar inom branschen. Du kan läsa mer om olika karriärval inom måleriyrket här.  

Utbilda dig till målare som vuxen

Det vanligaste sättet att utbilda sig till målare är att gå det treåriga Bygg- och Anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning på måleri de två sista åren. Om du är 19 år eller äldre och inte har gått byggprogrammet med inriktning måleri kan du utbilda dig till målare som lärling i ett måleriföretag eller välja en vuxenutbildning.

"Vill du ha ett arbete som är kreativt, praktiskt och socialt?"

Bli lärling

Du kan på egen hand hitta ett måleriföretag som vill anställa dig som lärling. Den praktiska och yrkesteoretiska utbildningen står då företaget för.
Innan lärlingsanställningen påbörjas ska måleriföretaget skicka in en ansökan till Måleribranschens Yrkesnämnd. Måleribranschen anställer årligen många vuxna som blir lärlingar.

Vuxenutbildning

Yrkesvux är en statlig satsning på yrkesinriktade utbildningar på gymnasial nivå inom den kommunala vuxenutbildningen. Syftet med utbildningarna är att motverka brist på yrkesutbildade personer. Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiestöd. På vissa utbildningar får själv stå för arbetskläder, skor samt resor till och från praktikplatsen. På vissa orter där behovet är stort kan även Arbetsförmedlingen ordna kurser.

Gesällbrev

Måleribranschen har ett gesällprov som görs i slutet av lärlingstiden. Gesällprovet fungerar som ett examensprov och när du är godkänd får du ditt gesällbrev och ditt yrkesbevis. Dessa är viktiga att ha och är ett bra tillskott i din meritförteckning när du söker arbete. Gesällbrevet ger dig större chans till ett bra jobb både i Sverige och utomlands.

Se filmen

bottom of page