top of page
FÖR DIG SOM SÖKER GYMNASIET

Bli målare på gymnasiet

För dig som ska gå i gymnasiet och vill bli målare ska välja Bygg- och anläggningsprogrammet. Det är ett yrkesprogram där du får testa på flera yrken under det första året. I årskurs två väljer du sedan inriktning måleri. Här får du all information som du behöver om du funderar på måleri och Bygg- och anläggningsprogrammet.

YAAAY.png

Utbilda dig till målare i gymnasiet

Ska du börja gymnasiet och funderar på att bli målare? Smart. Måleri är ett kreativt och omväxlande yrke som är eftertraktat runt om i landet. För att bli målare väljer du Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Här finns en sammanställning av alla gymnasieskolor i Sverige som erbjuder Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning måleri. Du hittar den här!

Vad är Bygg och anläggningsprogrammet?

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett av de tolv olika yrkesprogrammen i gymnasiet för dig som vill bli målare. Gillar du att vara kreativ, hitta praktiska lösningar på utmaningar och att både samarbeta och jobba självständigt? På Bygg- och anläggningsprogrammet får du prova på allt detta. Du får grundläggande kunskaper om hur man planerar, bygger och sköter om byggnader i samhället. Säkerhet, miljö och rationellt tänk ligger i fokus. På programmet lär du dig hantera högteknologiska verktyg och moderna metoder för att kvalitetssäkra ditt arbete som målare. I årskurs två väljer du inriktning. På Bygg- och anläggningsprogrammet kan du välja mellan:

  • Måleri

  • Husbyggnad

  • Mark och anläggning

  • Anläggningsfordon

  • Plåtslageri

Vad läser man på Bygg- och anläggningsprogrammet?

Första året på Bygg- och anläggningsprogrammet läser alla elever gemensamma kurser. Då lär du dig hur hela byggprocessen går till och får testa alla olika moment som ingår. I årskurs två och tre på måleriinriktningen får du sedan fördjupa dig inom målaryrket. Här lär du dig alla grunder som du behöver för att jobba som målare.

Här är en kursplan för Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Måleri.

Du läser 

check.png

•    Ny- och ommålning inomhus/ utomhus
•    Färglära
•    Fördjupad färgkunskap
•    Grunder i dekorationsmålning
•    Tapetsering
•    Våtrumsmålning
•    Materialkunskap
•    Arbetsplatssäkerhet
•    Miljöregler

Praktik är en viktig del för att bli målare

En viktig del av programmet är praktiken som pågår under 15 veckor fördelat över årskurs två och tre. Praktiken kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl) och ger dig chansen att utveckla det du har lärt dig under utbildningen till målare.

 

Du kan välja att vara på en eller flera olika arbetsplatser. Praktiken är ett bra tillfälle att utveckla dina kunskaper inom måleri och ditt intresse för inriktningen som du valt.


I slutet av gymnasieutbildningen gör du ett gymnasiearbete inom måleri. Då får du visa att kan utföra de vanligaste arbetsuppgifterna och att du kan det som behövs för att börja jobba som målare.

Hur ser en målerilektion ut?

Nyfiken på utbildningen?

Vad är ett yrkesprogram?

På ett yrkesprogram på gymnasiet utbildar du dig till ett visst yrke och får även den behörighet som krävs för att plugga vidare. Många yrken, inte minst målare, är eftertraktade på arbetsmarknaden – nya talanger är ständigt efterfrågade! På ett yrkesprogram varvar du teoretiska ämnen med praktiska. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet till högskolan. Yrkesprogrammet förbereder dig alltså för både yrkeslivet direkt efter gymnasiet och att plugga på yrkeshögskola eller universitet. För att få behörighet att söka till ett yrkesprogram som till exempel Bygg- och anläggningsprogrammet krävs att du har godkänt i matematik, engelska och svenska eller svenska som andraspråk, samt ytterligare fem ämnen.

Att bli målare efter studenten från ett yrkesprogram

Efter examen från gymnasiet kan du börja jobba som målare. De första två åren är du lärling. Det betyder att du får en så kallad lärlingsanställning i ett företag och får fördjupa kunskaperna som du har lärt dig på gymnasiet. Efter två år som lärling gör du ett så kallat gesällprov. Det är ett test som branschen har tagit fram. När du klarat gesällprovet får du ett gesällbrev som kvitto på att du kan det som du måste kunna.

Läs mer om hur det är att jobba som målare här.

Hos Skolverket kan du läsa mer om möjligheterna med ett yrkesprogram.

_DSC7842.jpg
grön2.png

hitta din utbildning!

Nyfiken var du kan gå måleri? Spana in hela listan med gymnasieskolor.

bottom of page