top of page
_DSC2922_v2_RET.jpg
blå swoosh.png

JOBBA SOM MÅLARE

Karriär inom måleri

Vill du bli den mest eftertraktade målaren eller byta yrkesroller under din karriär? Inom måleribranschen finns det gott om möjligheter. Här hittar du vanliga yrken som du kan utvecklas inom som utbildad målare. 

Här är en lista på olika yrken som du kan inspireras av:

Arbetsledare

YAAAY.png

En arbetsledare är den inom ett företag, organisation eller projekt som tar formella beslut och fördelar arbetsuppgifter. En arbetsledare inom måleribranschen kan vara den som planerar och strukterar arbetet. 

 

Läs mer om hur Alexander Rignell blev arbetsledare och vad yrket innebär.

Företagsledare

Som målare kan du även vara företagsledare. Det innebär att du kan leda ett mindre eller större företag. Som företagsledare ansvarar du för att utveckla verksamheten, vara initiativtagare och genomföra förändringar.

Läs mer om Ted Edin gick från målare till företagsledare och vad rollen innebär. 

:)

Stuckatur.png

Inredningsarkitekt

Som inredningsarkitekt kan du arbete både med privata och kommersiella miljöer. En inredningsarkitekt gör skisser, ritningar, modeller och väljer färger, golv, textilier och möbler. I arbetet ingår även att beräkna vad det kommer att kosta att inreda en viss lokal.

Du kan läsa mer om yrket, vilken utbildning som krävs och framtidsutsikter här.

Kalkylator

Som kalkylator beräknar du kostnaden för olika projekt genom att ta fram måleriprojektkalkyler för olika byggprojekt, ansvara för utvärdering och uppföljning av kalkylerna och att presentera resultat för projektansvariga. Du kan också gå Måleriföretagen i Sveriges Kalkylatorutbildning.

Läs mer om hur Martin Andersson blev kalkylator och vad rollen innebär. 

check (1).png
Heart.png

KMA-ansvarig

Som KMA-ansvarig ansvarar du för kvalitet, miljö och arbetsmiljö på arbetsplatsen. Som KMA kan man också vara aktiv i företagets digitaliserings- och datasäkerhetsarbete.

Läs mer om Hans-Åke Wennerstrands roll som HR- och KMA-ansvarig och vägen dit. 

Målare

Du utför olika behandlingar i människors hem, på deras arbetsplats eller på en byggarbetsplats så att den blir trevligare att vistas i och håller längre. Vanligt förekommande arbeten är spackling, grundning, målning, tapetsering, dekorationsmålning, ådring och marmorering. Som målare är det enkelt att få jobb, du tjänar en god lön och arbetar i ett fritt och socialt yrke.

Läs om Ebrima, Ibbe, Sambou och varför han valde att utbilda sig till målare. 

m.png
rollerblå.png

Målarlärare

Yrkeslärarutbildningen är en kortare utbildning för dig med yrkeserfarenhet och som vill jobba som lärare inom gymnasiets yrkesprogram eller inom vuxenutbildning.

Läs mer om hur Mattias Maurin blev målarlärare och vad yrket innebär.

Platschef

En platschef har ofta en nyckelroll vid byggen av olika slag. Som platschef ansvarar du för att tidsplaner hålls och att kvalitets-, miljö-, och arbetsmiljöplaner efterlevs.

Du kan läsa mer om yrket, vilken utbildning som krävs och framtidsutsikter här.

x.png
Like.png

Projektledare

En projektledare planerar, leder och styr människor och projekt. Som projektledare samordnar du de olika uppdrag och arbetsuppgifter som ingår i projektet. En projektledare behöver ha kontroll över hur projektet fortlöper och kunna sätta in åtgärder om något går snett.

Du kan läsa mer här om utbildning för att bli projektledare, om yrket samt framtidsutsikter.

Eller vill du kanske göra nåt helt annat?

Ibland vill man bara prova sina vingar. Som utbildad målare har du ett stabilt yrke att luta dig tillbaka på. Det betyder att du kan känna dig trygg med att göra något helt annat ett tag – som målare är du alltid välkommen tillbaka till branschen. Väljer du att gå måleriinriktningen på gymnasiet så får du högskolebehörighet och kan söka dig vidare till en universitetsutbildning. Om du som vuxen utbildat dig till målare och vill plugga på universitet kan det vara bra att kolla vilka behörigheter du har eller behöver skaffa för att kunna söka universitetsprogram.

v blå.png

för dig som
söker gymnasiet

Här har vi samlat mer information om vilken utbildning på gymnasiet du ska välja för att bli målare, och om vad som kan vara bra att tänka på.

för föräldrar 

Nyfiken på vad det innebär att plugga måleri på gymnasiet? Här har vi samlat information till dig som förälder som vill veta mer om gymnasieutbildning för måleri.

Utbilda dig
till målare

Vill du ha ett jobb som är självständigt, flexibelt och kreativt?
Då kan målare vara helt rätt för dig! 

bottom of page