top of page

JOBBA SOM MÅLARE

Målare utbildning

Målare är ett kreativt, praktiskt och socialt yrke. För att bli målare kan du gå en utbildning som passar dig beroende på var du är i livet. Står du inför gymnasievalet, vill byta yrkesbana eller prova på ett yrke nu när du tagit studenten? Här får du all information du behöver om hur du blir målare med rätt utbildning. 

Utbilda dig till målare

Är du på väg att välja gymnasieinriktning och är nyfiken på att utbilda dig till målare? På Bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasiet kan du utbilda dig till målare. Under det första året provar du på flera hantverk och under de två sista åren specialiserar du dig på måleri. Låter det kul? Vi förstår dig! Läs mer om hur du kan utbilda dig till målare i gymnasiet – här finns allt du behöver veta om Bygg- och anläggningsprogrammet.

Som vuxen kan du utbilda dig till målare genom två vägar. Antingen kan du ansöka om en lärlingsanställning på ett måleriföretag eller så kan du söka till en vuxenutbildning. Vill du utbilda dig till målare genom att söka en lärlingsplats, kontaktar du en målerifirma och frågar om de kan anställa dig. Alla målare oavsett utbildning måste gå igenom en lärlingsperiod på två år. Under den perioden får de vägledning för att bli riktiga proffs på målaryrket. Du måste ha fyllt 19 år för att ansöka om en lärlingsanställning. 

Du kan också utbilda dig till målare genom att ansöka till en vuxenutbildning. En vuxenutbildning är via Komvux och innebär cirka 50 veckors utbildning. I utbildningen ingår både teoretiska lektioner och praktik. Vill du veta mer om hur du som vuxen kan utbilda dig till målare och få jobb i ett av Sveriges mest spännande branscher? Läs mer om hur det är att bli målare här.

Drömmer du om att bli målare och utforska världen samtidigt?

En fantastisk fördel med yrket är att du kan arbeta som målare utomlands utan att behöva lära dig ett nytt språk. Svensk måleriutbildning är mycket välrenommerad vilket ger dig möjlighet att söka jobb i nästan hela Europa. Så varför inte ta steget mot en karriär där du kan utforska nya platser samtidigt som du utvecklar dina professionella färdigheter?

Hitta din måleriutbildning!

blå.png

vuxenutbildning!

Vill du plugga till målare? Studentum har samlat en lista med vuxenutbildningar.

grön2.png

Gymnasiet!

Nyfiken på var du kan gå måleri? Spana in hela listan med gymnasieskolor.

bottom of page