top of page

Han vill inspirera elever att gå måleri

Mathias Maurin är målare och lärare på Fredrika Bremer gymnasiet i Stockholm. Under sina lektioner vill han inspirera fler att välja just hans yrke.


– Gillar man att jobba med kroppen, att vara kreativ och vill ha ett varierande jobb så är måleri ett bra val.På Bygg- och anläggningsprogrammet handlar det första året om att introducera eleverna till olika yrkesinriktningar som ingår i programmet. På Fredrika Bremer gymnasiet är det måleri, husbyggnad, anläggningsfordon och plåtslageri. Oavsett vilken inriktning eleverna väljer sen i årskurs två, utbildas de till att jobba inom några av de mest centrala rollerna i samhället. Ute på arbetsmarknaden är talanger inom måleri eftertraktade.– Det finns ett jättestort behov därute som behöver tillgodoses. Gillar man att jobba med kroppen och att vara kreativ tycker jag att måleriyrket är ett bra val. Jag själv gillar också variationen, att man får vara på många olika arbetsplatser, säger Mathias Maurin.


"En grund för att trivas på utbildningen är att man vill skapa och röra på sig"

Roligt att se elever utvecklas

Han introducerades till läraryrket som vikarie och valde att studera parallellt med det för att få lärarbehörighet. Det var ett utvecklande uppdrag vid sidan av hans egen målerifirma som han driver fortfarande.Att vara lärare inom måleri är både roligt och utmanande eftersom man får jobba med människor och får se elevernas kunskaper växa. På målerilektionerna i årskurs ett får eleverna prova på en hel palett av metoder och moment. Allt från olika verktyg till att spackla, slipa, tapetsera och dekorera.


Inga förkunskaper krävs

Enligt Mathias finns det inga ”typiska” målare, det viktiga är att elever känner att de gillar momenten och att de kommit till rätt plats.– Man behöver inte ha några förkunskaper när man väljer måleri, man får kunskapen i skolan. Men en grund för att trivas på utbildningen är att man vill skapa och röra på sig.För att elever ska välja måleri i årskurs två är det viktigt att lärare kan inspirera eleverna.


Stolt att se elever lyckas

Mathias Maurin blir stolt när han ser tidigare elever jobba i måleribranschen. Några har valt att studera till yrkeslärare, en del tävlar i måleri och många startar egna företag inom yrket eller jobbar som målare.– Det är coolt och stort att vara en del av deras liv. Jag trivs jättebra med att jobba som lärare och jag hoppas att jag kommer att jobba som lärare mycket länge till, säger Mathias Maurin.Comments


bottom of page