top of page

Omval till gymnasiet

Omvalet till gymnasiet är en period i april-maj när du kan ändra din gymnasieansökan. Du kan vilja ändra ansökan av flera skäl, men det vanligaste är att man helt enkelt har ångrat sig.  

 

Hur man gör för att ändra i sin gymnasieansökan är olika över landet. Är du osäker på hur det går till ska du prata med SYV på din skola som kommer att hjälpa dig om det behövs. 

 

Många tycker att det är svårt att välja, det är inte konstigt eftersom det är ett stort beslut som kan påverka framtiden.  
 

Tips inför omvalet 

 

  • Det är lätt att dras med i vad alla andra tycker. Men kom ihåg att det är ditt val och försök att stå på dig även om kompisarna väljer något annat. 

  • Det är bara du som bestämmer över din framtid. Oavsett vad andra i din närhet tycker och tänker är gymnasievalet bara ditt, även om du inte är myndig än. 

  • Det är bra att komma ihåg är att det alltid kommer fler chanser om du ångrar dig. Många byter program eller skola efter att gymnasiet har börjat för att det inte känns rätt. 

 

Måleri smart val om du fortfarande är osäker


Om du fortfarande känner dig osäker är Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Måleri en smart och rolig väg att gå. Som målare kommer du snabbt ut i arbetslivet och kan ofta börja tjäna pengar direkt efter gymnasiet. Det råder brist på utbildade målare i Sverige idag, vilket gör att du kommer att vara eftertraktad på arbetsmarknaden. Om du vill göra något annat senare i livet kommer du att kunna plugga vidare på högskola eller universitet eftersom även ett yrkesprogram på gymnasiet ger högskolebehörighet.


Lycka till med ditt gymnasieval!

Comments


bottom of page