top of page
maleriforetagen_webb_31.jpg

Myter om yrkesprogram

DET FINNS MÅNGA MYTER  om att gå en yrkesutbildning, som t.ex den med inriktning måleri på gymnasiet.. Den vanligaste myten är att man inte kan få högskolebehörighet, vilket inte stämmer. Det finns även andra myter, läs här och spräck hål på myterna.

Vill du läsa mer om högskolebehörighet kan du göra det här.

pil lila.png

8 myter om måleriutbildningen

1

Det finns oändliga möjligheter att ändra sig efter gymnasiet. Det viktigaste är att du väljer en gymnasieutbildning du tycker är intressant och kul. Då blir studierna roligare. Efter studenten kan du arbeta som målare eller läsa till något annat, men du har en utbildning till målare att stå på. En bra start i karriären.

Gymnasievalet avgör din framtid

2

Det är inte bortkastat att gå yrkesprogram med inriktning måleri. Måleribranschen är en modern bransch med modern teknik där du som målare får bidra till att bygga framtidens bostäder, kontor och samhälle. 

Du ska inte kasta bort dina betyg på en yrkesutbildning

3

Det går att få högskolebehörighet på ett yrkesprogram med inriktning måleri. Läs mer om högskolebehörighet och måleriutbildningen här.

På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet

4

Tvärtom så ser man att efterfrågan efter personer som läst på yrkesprogram ökar. Det finns många möjligheter att börja jobba direkt efter gymnasiet. 

Varje år anställer måleribranschen hundratals unga från måleriinriktningen.

Efter gymnasiet är det svårt att få jobb

5

Svenska målare har en omfattande hantverksutbildning. Det är en kompetens som gör det lätt att få jobb i Sverige eller utomlands.

Vill du jobba utomlands ska du ju inte gå ett yrkesprogram

6

Alla program i gymnasiet ser olika ut. Oavsett vilket program du går i gymnasiet så läser du gymnasiegemensamma ämnen såsom svenska, engelska och matte. På yrkesprogrammen läser man dessutom yrkesteori och kan välja till de kurser som krävs för att få högskolebehörighet. Dessutom får man visa att man kan det man läst ute på ett företag. Det är tuffare än man kan tro.

Yrkesprogrammen passar för dem som inte vill plugga

7

Lärlingsutbildning är en annan form av gymnasieutbildning som innebär att utöver att läsa gymnasiegemensamma kurser i skolan gör din yrkesutbildning på ett företag. Det är faktiskt en svårare väg till studenten eftersom det ställer stora krav på att du har engagemang, självständighet och initiativförmåga.

Lärlingsutbildning är till för sådana som inte klarar någon annan utbildning

8

Det viktiga är att följa sitt intresse. Gör du det har du större chans att hamna med likasinnade, som du troligtvis kommer överens med. Lektionerna blir också roligare då!

Det är viktigt att hitta en skola där man passar in

grön2.png

hitta din utbildning!

Nyfiken var du kan gå måleri? Spana in hela listan med gymnasieskolor.

bottom of page