top of page

Praktisk eller teoretisk utbildning?

Gillar du tanken på en yrkesutbildning på gymnasiet men får höra att en teoretisk linje är säkrast? Här får du information om fördelarna med en yrkesutbildning, som visst är ett tryggt val eftersom du blir utbildad inom ditt intresse samtidigt som du får högskolebehörighet.Det finns många anledningar till att välja en yrkesutbildning. En praktisk linje kan ge dig en skjuts in i arbetslivet direkt efter gymnasiet, till skillnad från en teoretisk utbildning där du ofta behöver plugga vidare för att utbildas inom ett yrke. Just måleribranschen är dessutom i stort behov av målare. Det ger dig som utbildad målare en fördel. Du kan utvecklas inom många olika roller när du väl börjar jobba som målare.


"Måleribranschen är dessutom i stort behov av målare"

Arbeta medan man pluggar

Att gå måleri på gymnasiet ger det bästa av två världar – en chans att direkt efter gymnasiet starta sin karriär men samtidigt högskolebehörighet. Högskolebehörighet ger dig en grund att stå på om och när du vill plugga på universitet sen. Många som pluggar på universitet väljer att jobba extra samtidigt. Med en måleriutbildning kan du extraknäcka som utbildad målare. Det innebär bättre lön samtidigt som du bygger på din erfarenhet.


Brist på målare

Med en yrkesutbildning från gymnasiet tillsammans med några års yrkeslivserfarenhet är man, enligt Svenskt Näringsliv, bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden just nu. Svenskt Näringsliv beräknar att det kommer att saknas nära 300 000 yrkesutbildade år 2035. Störst behov har samhällsbyggnadssektorn som bygger infrastruktur, utvecklar stadsmiljöer och renoverar och målar hus. Målare har med andra ord en stor inverkan på hur hållbara framtidens samhällsmiljöer kommer att bli.


Vad du får på en yrkesutbildning

Dags för gymnasieval! Här är en checklista som kan hjälpa dig avgöra om en yrkesutbildning är rätt för dig.

  • Jobba med ditt intresse

  • Många karriärvägar

  • Lära dig genom att göra saker

  • Praktik som kan leda till jobb

  • Färdig utbildning efter gymnasiet

  • Högskolebehörighet

  • Lära känna nya kompisar med samma intresse

Comments


bottom of page