top of page

Måleriyrket är en framtidsbransch

Måleriyrket är eftertraktat ute på arbetsmarknaden. Målare utgör en viktig del av byggbranschen där man kan jobba i olika roller. Här får du läsa mer om olika karriärvägar och vad som krävs för att blir en riktigt bra målare.Hur ser en karriär ut inom måleriyrket? Som färdigutbildad målare har du många karriärmöjligheter, beroende på vad du är intresserad av. Det innebär också att du behöver kunna jobba självständigt och tillsammans med andra personer. Som målare bör du kunna ta eget ansvar och vara social. Trots att man ofta arbetar ensam så ingår det i arbetet att samarbeta med andra yrkesgrupper och att möta kunder. För att ge kunderna råd om färgval så bör du också ha en god känsla för färgsättning.


"Jag tycker det är roligt att se lösningar där andra kanske inte ser en lösning."

Hur ser en dag ut som målare?

Som målare arbetar du oftast i team, men samtidigt självständigt. Du har ett kreativt och praktiskt arbete. Det är ett varierande arbete och du byter ofta arbetsplats. Du måste därför kunna vara självständig samt bra på att ta ansvar. Som målare är du social och träffar alltifrån kollegor till kunder, och det är därför viktigt att du är bra på att bemöta människor.


Ett varierande yrke

Måleribranschen är varierande och därför behöver man kunna jobba självständigt och tillsammans med andra personer. Som målare bör man kunna ta eget ansvar och vara social. Trots att man ofta arbetar ensam så ingår det i arbetet att samarbeta med andra yrkesgrupper och att möta kunder. Ett exempel är när kunder behöver råd om färgval –då bör man även ha en god känsla för färgsättning.


Från gymnasiet till projektledare

Dennis Kraiman brukade hjälpa sin farfar att måla när han var yngre och tyckte det var roligt. Därför valde han Bygg och anläggningsprogrammet, inriktning Måleri på gymnasiet. Sedan dess har han gjort karriär inom måleriyrket och jobbar idag som projektledare på en målerifirma.– Jag tycker det är roligt att se lösningar där andra kanske inte ser en lösning.Comentários


bottom of page