top of page

Framtidens måleribransch är grön 

Räkna ut vad varje kvm målad yta har för klimatavtryck, minimera svinn, sortera alla restprodukter och förlänga livslängden för arbetskläder och verktyg. Det kan låta överdrivet men det är nytänkandet som är framgångsfaktorn på Schööns måleri i Malmö och snart vardag i hela måleribranschen. 


Bild: Schööns måleri ©

Pionjärer i branschen 


Det var 2020 som målerifirman stod inför ett vägskäl och de valde att hoppa på tåget och bli pionjärer inom hållbarhet i måleribranschen. 

– Vi ska vara medvetna om vilket avtryck vår verksamhet har, säger Victor Schöön, VD på Schööns måleri. 

Idag när de stora byggbolagen har som krav att redovisa klimatavtrycket genom hela byggkedjan ligger de steget före och kan specificera exakt vad varje kvadratmeter målad yta har för klimatavtryck. 

Victor Schöön. Bild: Schöön Måleri ©


Viktig funktion  


Det finns många delar att utveckla i branschen för den som vill vara med i den gröna omställningen och göra skillnad i klimat- och hållbarhetsfrågor. Allt från själva produktionen av färgen till arbetet när den ska målas upp på väggen. 

En annan viktig del av hållbarhetsarbetet är att utföra renoveringar och underhåll för att förlänga livslängden på hus, byggnader och fönster. Genom rätt materialval för rätt funktion går det att minska onödigt slitage och på så sätt hålla underhållningsbehovet nere. 

– Den som är intresserad av de här frågorna kommer att fylla en väldigt viktig funktion i framtiden, säger Victor Schöön. 

 

Varje del räknas 


Livscykelanalys är ytterligare ett sätt att mäta det totala klimatavtrycket på. En viktig pusselbit i hållbarhetsarbetet hos Schööns måleri är att varje målare får utbildning i verktygsvård för att verktygen ska hålla så länge som möjligt. 

Som ett led i det får målaren själv ta ansvar för inköp av byglar, penslar, spacklar och skyddskläder. 

– Det här är en beteendeförändring som har gjort att våra medarbetare tänker till innan de köper nya grejer, säger Victor Schöön. 

De jobbar också aktivt för att dra ner på fossila bränslen i bilarna eftersom transporter är en stor del av klimatavtrycket. 

 

Morgondagens krav 


Nu pratar Victor Schöön mer om hållbarhet än om pris på de tjänster han erbjuder med de stora byggbolagen, en stor skillnad mot hur det har varit historiskt. Målet har aldrig varit att erbjuda lägst pris, utan målet är att leverera långsiktig kvalitet som står sig in i framtiden. 

Commenti


bottom of page