top of page

”Det kommer inte att komma någon robot som tar över mitt jobb!”

Mia har suttit i kassan på Ica i 11 år och jobbade många sena kvällar och helger. Tillslut tog längtan efter regelbundna arbetstider över och Mia tog steget mot att yrkesväxla till att bli målare.


– Jag gick omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och utbildade mig till undersköterska. Men jag tål inte blod, så det blev lite fel, säger Mia som bara blev kvar inom vården i ett och ett halvt år.


Redan i gymnasiet hade Mia en kompis som gick måleri och tyckte det var roligt, men sen var det hennes bror som började prata mer om måleriyrket och då kollade hon upp möjligheten att skola om sig. Det var de obekväma arbetstiderna och att det är så svårt att få heltidsanställningar inom både handels och vården som gjorde att Mia tog steget att skola om sig till målare.

– Idag jobbar jag 7-16 och trivs jättebra med det.

"Det här är det bästa beslut jag har tagit!"

Lärling på måleriföretag

Mia gick direkt in som lärling på ett måleriföretag och fick lära sig allt från grunden och med tiden blev arbetet bättre och bättre. Just nu har Mia så mycket jobb att hon inte har hunnit göra sitt gesällprov, men hon räknar med att göra det snart.


– Gesällprovet innebär att man som lärling gör en lägenhet på egen hand från början till slut med spackling, tapetsering, målning av väggar och snickerier som sen granskas och förhoppningsvis godkänns.


Det roligaste som Mia får göra på jobbet är att kitta och måla gamla fönster. Alla på hennes arbetsplats har olika favoritområden vilket är jättebra för då kan de dela upp områdena mellan sig.

– Det är roligt för det är ett väldigt varierat jobb, man får vara både utomhus och inomhus och jobba med både gamla och nya projekt.


Tips för dig som är ny på jobbet

Hennes bästa tips till den som är ny på sin lärlingsplats är att vara lyhörd och ta till sig det som kollegorna säger, och att vara noggrann!

– Sen är målare ett yrke där man aldrig blir färdig och det finns alltid möjlighet att utvecklas.


Det som har varit mest användbart från Mias tidigare yrken är hennes känsla för att vara service minded och möta andra människor.

– Då är det lätt att samarbeta och komma fram till bra lösningar.


Trygg framtid

– Det känns som en väldigt trygg bransch för framtiden, även om nyproduktionen kanske går ner lite grann så kommer det alltid att finnas gamla byggnader som behöver fixas till. Och det kommer inte att komma någon robot som kan ta över mitt jobb, säger Mia som kommer att jobba kvar i branschen så länge det går.

– Det här är det bästa beslut jag har tagit!


Comments


bottom of page