top of page

Omval gymnasiet

Omval i gymnasiet är för dig som vill ändra din ansökan till gymnasievalet. Kanske är du inte helt nöjd med ditt val från ansökningsperioden. Eller så gjorde du inget val alls och är redo för att välja nu. Vare sig du vill ändra, omprioritera eller lägga till i gymnasievalet kan du göra det under omvalet.

Omval är en chans att välja rätt gymnasieprogram

Det finns flera anledningar till att göra omval till gymnasiet. Du som redan gjort dina val under ansökningsperioden har möjlighet att göra helt andra val under omvalet. Kanske valde du ett teoretiskt program men vill gå Bygg- och anläggningsprogrammet? Även du som inte gjort några val till gymnasiet under ansökningsperioden ska du göra det under omvalet.

Omvalet är också till för dig som:

  • Vill ändra rangordning på dina val.

  • Ångrat något av dina val.

  • Hittat ett nytt spännande program som du vill lägga till bland dina val.

  • Vill ha större chans att komma in genom att göra nya eller fler val.

Se omvalet som en chans att hitta rätt gymnasieprogram för att trivas i gymnasiet. Tänk också på att omvalet inte rankas lägre än de val du gjorde under gymnasievalet. Det förstör alltså inte dina chanser att komma in på ett gymnasieprogram bara för att du ändrar dina val.

DSC00029.jpg

När och hur gör man omval?

Går du i omvalstankar är det hög tid att göra något nu. Exakta datum för omvalet är olika på olika skolor, men generellt sett pågår omvalsperioden april–maj, i samband med att du får ditt preliminära antagningsbesked. 

När omvalsperioden öppnar kan du göra ditt omval. Då gör du så här: 

  • Logga in på din antagningsportal. Om du är osäker på hur eller inte kan logga in själv, ta hjälp av din syv.

  • Lägg till, ta bort eller ändra ordningen på dina val.

  • Skicka in ditt omval under omvalsperioden.

Behörighet till gymnasiet

Även under omvalet måste du tänka på gymnasiebehörighet. För att söka gymnasiet måste du ha gymnasiebehörighet. Det betyder att du ska ha minst E i engelska, matematik och svenska eller svenska som andraspråk. Utöver det kräver olika gymnasieprogram olika betyg. Du behöver alltså titta på vad de gymnasieprogram som du vill söka kräver för betyg.​

_DSC7842.jpg

För dig som vill välja ett yrkesprogram

När du går ett yrkesprogram får du yrkesexamen och kan börja jobba direkt efter gymnasiet inom ditt yrke. Du kan också studera vidare på yrkeshögskola. Vill du studera vidare på universitet så går det bra också. Yrkesförberedande program innehåller minst 15 veckors praktik.

För att komma in på ett yrkesprogram måste du ha:

  • Minst E i kärnämnena engelska, matematik och svenska eller svenska som andraspråk

  • Minst E i fem ämnen utöver ämnena ovan.

Högskolebehörighet

Från och med hösten 2023 ingår högskoleförberedande kurser automatiskt i alla yrkesprogram. Det betyder att du som väljer ett yrkesprogram inte behöver välja till några kurser för att kunna plugga vidare på högskola och universitet. De högskoleförberedande kurserna startar i årskurs 2. Du kan då själv avgöra om du vill plugga dem eller välja bort de kurser som ger högskolebehörighet.

Om Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram i gymnasiet där du kan plugga flera inriktningar. Gillar du att vara kreativ, hitta praktiska lösningar på utmaningar och att både samarbeta och jobba självständigt? På Bygg- och anläggningsprogrammet får du prova på allt detta. I årskurs två väljer du bland fem inriktningar. Dessa är:

  • Husbyggnad

  • Mark och anläggning

  • Måleri

  • Anläggningsfordon

  • Plåtslageri

För dig som väljer måleri väntar en spännande tid på gymnasiet. Där kommer du att utveckla ditt intresse för måleri tillsammans med klasskompisar. Du får också prova på moderna metoder med inspirerande lärare. Många elever inom måleri tycker dock att det roligaste är praktiken, där man kan uppleva hur det verkligen är på en arbetsplats.

för dig som
söker gymnasiet

Här har vi samlat mer information om vilken utbildning på gymnasiet du ska välja för att bli målare, och om vad som kan vara bra att tänka på.

för föräldrar 

Nyfiken på vad det innebär att plugga måleri på gymnasiet? Här har vi samlat information till dig som förälder som vill veta mer om gymnasieutbildning för måleri.

Utbilda dig
till målare

Vill du ha ett jobb som är självständigt, flexibelt och kreativt?
Då kan målare vara helt rätt för dig! 

bottom of page