top of page

Praktisk eller teoretisk utbildning?

Gillar du tanken på en yrkesutbildning på gymnasiet men får höra att en teoretisk linje är säkrast? Här får du information om fördelarna med en yrkesutbildning, som visst är ett tryggt val eftersom du blir utbildad inom ditt intresse samtidigt som du får högskolebehörighet.

pexels-mart-production-9558759.jpg

Det finns många anledningar till att välja en yrkesutbildning. En praktisk linje kan ge dig en skjuts in i arbetslivet direkt efter gymnasiet, till skillnad från en teoretisk utbildning där du ofta behöver plugga vidare för att utbildas inom ett yrke. Just måleribranschen är dessutom i stort behov av målare. Det ger dig som utbildad målare en fördel. Du kan utvecklas inom många olika roller när du väl börjar jobba som målare.

 

Samtidigt får du högskolebehörighet som ger dig en grund att stå på om och när du vill plugga på universitet sen. Många som pluggar på universitet väljer att jobba extra samtidigt. Med en måleriutbildning kan du extraknäcka som utbildad målare. Det innebär bättre lön samtidigt som du bygger på din erfarenhet.

 

Dags för gymnasieval! Här är en checklista som kan hjälpa dig avgöra om en yrkesutbildning är rätt för dig.

Check

På en yrkesutbildning får du:

Rityta 1.png
Rityta 1.png
Rityta 1.png
Rityta 1.png
Rityta 1.png
Rityta 1.png
Rityta 1.png

Jobba med ditt intresse

Många karriärvägar 

Lära dig genom att göra saker

Praktik som kan leda till jobb

Färdig utbildning efter gymnasiet

Högskolebehörighet

Lära känna nya kompisar med samma intressen

grön pil.png

Hur ser en målerilektion ut på gymnasiet? Se filmen! 

bottom of page