En rolig utbildning som säkrar högskolebehörighet
top of page

En rolig utbildning som säkrar högskolebehörighet

En av fördelarna med måleriinriktningen är att man får en praktisk utbildning med teoretiska ämnen som säkrar högskolebehörigheten. På Hushagsgymnasiet i Borlänge står öl och filmjölk på bordet när eleverna kommer in i klassrummet. Det är dags för en efterlängtad lektion: dekorationsteknik.



Eleverna tittar koncentrerat när läraren Johan Esters visar hur marmorering går till. Snart ska de få testa själva. Senare under lektionen blir det också ådringsmålning, det vill säga att måla olika träslag. För de olika teknikerna krävs bland annat öl och filmjölk som blandas med färgpigment för att få till en illusion av olika mönster.


– Jag tycker att marmorering är kul för att det är lite mer pilligt. Det är inget som kan bli fel, säger eleven Denisia.


"Jag visste att man under måleriutbildningen fick testa på olika saker och det var det jag tyckte var så roligt"

Plugga samtidigt som man jobbar

Praktiska lektioner är det bästa med att välja en yrkesutbildning på gymnasiet. Det tycker eleverna på lektionen, som valt måleriinriktningen på Bygg och anläggningsprogrammet på Hushagsgymnasiet.


– Jag visste att man under måleriutbildningen fick testa på olika saker och det var det jag tyckte var så roligt, säger eleven Ronja.


Högskolebehörighet är en trygghet

Från och med höstterminen 2023 ingår högskolebehörighet i yrkesprogram. Även om en del elever inte vet om de vill plugga vidare efter gymnasiet så är det en stor trygghet att ha det.


Att man får högskolebehörighet är ett plus om man vill plugga längre fram. Just i gymnasiet tycker eleverna att det blir roligare i skolan när man gör något annat än att bara sitta i bänken. Måleriutbildningen leder till jobb snabbare eftersom måleri är ett eftertraktat yrke. Dessutom kan man plugga samtidigt som man jobbar som målare sen.


”Det finns mer att lära sig än man tror”

Just dekorationsteknik är en genre inom måleri som kanske inte tillhör vardagen för målare. Dekorationsmålningar förekommer i till exempel kyrkor och trapphus och även i vissa bostäder. Men gillar man att jobba estetiskt går det att utbilda sig själv till dekorationsmålare. Under gymnasiet är det viktigt att lära sig det mesta inom måleri så att man kan börja jobba direkt efter gymnasiet, om man vill.

– Det finns mer att lära sig än man tror, säger eleven Louise.

På lektionen i Borlänge är eleverna i full gång med att få in tekniken med dekorationsmålning. Att imitera trä kräver en hel del träning eftersom man jobbar under tidsbrist då underlaget torkar snabbt.


– Man ska röra hela kroppen medan handen är still, man ska inte vrida handleden för då tappar man träkänslan. Det är som att hitta balansen på cykeln, när man väl har det tänker man inte ens, men innan så känns det jättesvårt, förklarar läraren Johan Esters.



bottom of page