Därför är måleri generation Z:s drömyrke
top of page
Malerilektion_native1.jpg

Därför är måleri generation Z:s drömyrke

Gymnasiet är en tid då intressen väcks och utvecklas. För generation Z, som är personer födda ungefär mellan 1995 och 2012 och som drömmer om att lyckas på helt nya sätt än tidigare generationer, kan en yrkesutbildning vara början på en karriär – med en biljett till studier på högskola.

Mathias Maurin driver sin egen målerifirma och är samtidigt gymnasielärare inom måleri. Hans lektioner på Bygg- och anläggningsprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Stockholm är en försmak av arbetslivet – mycket rörelse och kreativitet. Det är viktigt att inspirera eleverna att välja måleriyrket.

–  Det finns ett jättestort behov därute som behöver tillgodoses. Gillar man att jobba med kroppen och att vara kreativ tycker jag att måleriyrket är ett bra val. Jag själv gillar också variationen, att man får vara på många olika arbetsplatser, säger Mathias Maurin. 
 

"Gillar man att jobba med kroppen och att vara kreativ tycker jag att måleriyrket är ett bra val."

Målare är eftertraktade på arbetsmarknaden

Han är inte ensam om att se behovet av målare. Måleribranschen skriker efter fler talanger. Enligt Svenskt Näringsliv kommer det att saknas nära 300 000 yrkesutbildade år 2035. Behovet är störst inom samhällsbyggnadssektorn som bygger infrastruktur, utvecklar stadsmiljöer och renoverar och målar hus. Målare har med andra ord en stor inverkan på hur hållbara framtidens samhällsmiljöer kommer att bli. En yrkesutbildning med inriktning på måleri kan därför vara en kickstart för karriären i en av Sveriges viktigaste sektorer.

Därför passar måleriyrket generation Z

Den så kallade ”uppkopplade” generation Z gillar ombyte och beräknas ha så många som sex olika yrken under sitt liv. Den unga generationen är på det sättet helt unik jämfört med tidigare generationer. Att välja en gymnasieutbildning där kreativiteten utvecklas samtidigt som det finns chans att landa ett sommarjobb redan efter praktiken kan betyda mycket.

 

Medan man lär sig allt från grunden inom måleri under skoltid säkrar de teoretiska lektionerna högskolebehörigheten. Från och med höstterminen 2023 ingår det så kallade högskolepaketet i alla yrkesutbildningar. Det är en satsning från regeringen just för att tillgodose byggsektorn de talanger som eftersöks nu och flera år framöver.

native_komp2.jpg

Måleriyrket har många olika roller

Enligt Mathias Maurin finns det inga ”typiska” målare. Yrket är varierande och det finns många olika roller inom branschen. Därför kan vem som helst söka yrkesutbildningen på gymnasiet.

 

– Man behöver inte ha några förkunskaper när man väljer måleri, man får kunskapen i skolan, säger han.

pilblå1.png

Generation Z

fakta

  • Födda ungefär 1995–2012

  • Den första generationen som är uppväxt i den digitala världen och rör sig därmed fritt på olika digitala plattformar, som sociala medier.

  • Värderar utbildning och intressen högt. Särskilt efter pandemin känns det extra roligt att gå tillbaka till skolan.

  • Vill skapa förutsättningar för framtiden och därmed är det viktigt att välja ett yrke där det finns goda chanser att få jobb.

blå swoosh.png

Se filmen med Mathias

bottom of page