top of page
_DSC7842.jpg
v blå.png

FÖR FÖRÄLDRAR

Måleriyrket är en framtidsbransch

Måleriyrket är eftertraktat ute på arbetsmarknaden. Målare utgör en viktig del av byggbranschen där man kan jobba i olika roller. Här får du läsa mer om olika karriärvägar och vad som krävs för att blir en riktigt bra målare.

Hur ser en karriär ut inom måleriyrket?

Det finns många karriärmöjligheter för färdigutbildade målare, beroende på vad man är intresserad av. Förutom målare är arbetsledare, inredningsarkitekt, företagsledare och projektledare några roller som går att utvecklas till. Efter gymnasiet börjar man att jobba som lärling de första två åren för att sen ta branschens gesällprov. Gesällprovet är ett kvitto på att man har de kunskaper som krävs för att jobba som professionell målare.

Ett varierande yrke

Måleribranschen är varierande och därför behöver man kunna jobba självständigt och tillsammans med andra personer. Som målare bör man kunna ta eget ansvar och vara social. Trots att man ofta arbetar ensam så ingår det i arbetet att samarbeta med andra yrkesgrupper och att möta kunder. Ett exempel är när kunder behöver råd om färgval –då bör man även ha en god känsla för färgsättning

maleriforetagen_webb_31.jpg
Från gymnasiet till projektledare

Dennis Kraiman brukade hjälpa sin farfar att måla när han var yngre och tyckte det var roligt. Därför valde han Bygg och anläggningsprogrammet, inriktning Måleri på gymnasiet. Sedan dess har han gjort karriär inom måleriyrket och jobbar idag som projektledare på enmålerifirma.

–Jag tycker det är roligt att se lösningar där andra kanske inte ser en lösning.

blå swoosh.png
Se filmen med Dennis
bottom of page