Behovet är stort igen, lagom till studenten
Alla pratar om lågkonjunkturen och hur den påverkar jobben. Det är sant att byggbranschen har det tuffare just nu, men det betyder inte att det är ett dåligt drag att utbilda sig till målare. Lagom till studenten har den med största sannolik vänt igen, och då kommer behovet av duktiga målare vara större än någonsin.
Låt oss dyka in i vad en lågkonjunktur är och hur du som ska välja gymnasiet faktiskt kan använda den för att kickstarta din framtid.
Det innebär att de som påbörjar sin utbildning nu, antagligen kommer att vara högt eftertraktade lagom till när de tar studenten
Lågkonjunktur vadå?
Enkelt förklarat är en lågkonjunktur en period då ekonomin går neråt. Företag tjänar inte lika mycket, privatpersoner är försiktigare med att spendera pengar och det kan vara svårare att hitta jobb.
– På grund av högre priser på råvaror och material riskerar byggprojekt och renoveringar att inte bli av. Det i sin tur gör att det blir färre ytor att måla, säger Jonas Lindberg utbildningsansvarig på branschorganisationen Måleriföretagen.
Även ekonomiska faktorer som högre räntor och inflation påverkar konjunkturen. Det kan verka oroande, men det är en naturlig del av samhällsekonomin. Och det bästa av allt är att det efter varje lågkonjunktur kommer en uppgång!
Framtiden är din!
När ekonomin vänder uppåt och samhället rör sig framåt igen, kommer det att finnas ett enormt behov av målare. Alla byggen som har stått still under lågkonjunkturen behöver fortfarande byggas.
– Vi har en stor bostadsbrist i Sverige, så fort ekonomin blir bättre kommer behovet av att bygga nya bostäder vara oerhört stort, säger Jonas Lindberg.
När ekonomin vänder kommer det att gå fort och efterfrågan på kvalificerade målare bli enorm eftersom alla måleriföretag kommer behöva anställa samtidigt.
– Det innebär att de som påbörjar sin utbildning nu, antagligen kommer att vara högt eftertraktade lagom till när de tar studenten, säger Towe Knutas, VD för måleriföretaget Delér.
Det är lätt att känna osäkerhet inför sitt gymnasieval, speciellt i oroliga tider. Därför är det extra viktigt att blicka framåt. Trots rådande läge är det ett riktigt smart drag att välja måleri, för lagom till studenten ser framtiden för målare ännu ljusare ut.
Utbilda dig till målare i gymnasiet
För dig som ska gå i gymnasiet och vill bli målare ska välja Bygg- och anläggningsprogrammet. Det är ett yrkesprogram där du får testa på flera yrken under det första året. I årskurs två väljer du sedan inriktning måleri.