top of page

”Måleriyrket är en konst”

Ebrima, Ibbe, Sambou har jobbat som målare i 12 år. Att han valde just måleriyrket var mest av en slump, när skador satte stopp för en fotbollskarriär. Men Ibbe skulle visa sig ha talang och idag är han glad över sitt yrkesval.

”Måleriyrket är en konst”

– Den som tror att måleri är ett grovjobb har fel. Det krävs både fingertoppskänsla och social kompetens för att bli en duktig målare, enligt Ibbe.
Jag trivs väldigt, väldigt bra som målare. Det är roligt att komma till jobbet, lära av mina kollegor och lära känna nytt folk så det är väldigt socialt och lärorikt, säger Ibbe.

"Att få ett utrymme som ser katastrof ut att kännas wow, det är konst"

Ett varierande yrke

Han jobbar på ett stort företag i Stockholm med omkring 25 anställda. De gör mycket jobb i Stockholms innerstad. Ett jobb kan innefatta måleri av tak, väggar och snickerier. Stora jobb försöker man dela upp i olika etapper.

– Sedan finns det större byggen som till exempel nyproduktion där man mer öser på. Ofta delas arbetsplatsen med andra yrkesgrupper som elektriker, ventilationsmontörer, mattläggare, snickare. Det är kul, man lär sig av varandra.

Från fotboll till måleri

Ibbe kom in i branschen tack vare vännen Andreas med målerifirma som lät honom jobba en sommar på fotbollsspelaren Olof Mellbergs hus i Vaxholm.

– Jag tror att Andreas tyckte att det fanns driv i mig. Jag kunde ta till mig det han sa. Samtidigt kan jag vara ganska social av mig. Jag kommer överens med många och har en vilja att lära mig och utvecklas som människa. Så jag fastnade för det.

Måleri är konst

Han gillar konst och att se skillnad i det han gör. Enligt Ibbe kräver de flesta jobb en hel del fingertoppskänsla och att våga tänka lite utanför boxen.

– Måleri är ganska brett. Vi spacklar mycket, slipar, målar och tapetserar och sådant, men det krävs också en hel del teknik. Och något som ser bra ut på nära håll kanske inte alls ser bra ut när du tar ett steg tillbaka. Då måste man lösa det. Att få ett utrymme som ser katastrof ut att kännas wow, det är konst.

Hur är det att jobba som målare? Se filmen med Ibbe!

bottom of page