top of page
_DSC7842.jpg

Att jobba som målare

Funderar du på hur det är att jobba som målare? Läs vidare! Att jobba som målare är kreativt, omväxlande och du jobbar både i team och självständigt. Målare byter ofta arbetsplats och måste därför gilla att ta ansvar. Det är dessutom ett eftertraktat yrke och den som vill utvecklas som målare har en bra karriär framför sig!

Hur gör man för att jobba som målare?

Du behöver utbilda dig till målare för att kunna jobba inom måleribranschen. Det krävs en utbildning för att du ska kunna allt från grunderna inom måleri, moderna tekniker och färglära till hållbarhet och arbetsmiljö. För dig som går i gymnasiet kan läsa om hur det är att gå Bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasiet. Om du är över gymnasieåldern kan du gå en vuxenutbildning eller bli lärling på ett måleriföretag.

Bli lärling – anställning som gör dig färdigutbildad målare

När du tagit studenten kontaktar du ett måleriföretag om en lärlinganställning. Om du gått på Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning måleri har du säkert har praktik på ett måleriföretag, kanske kan du börja ta kontakt där? Eller så vill du prova på att jobba på ett helt annat måleriföretag – då söker du dig dit. Företag kan anställa dig som lärling, vilket innebär att du under cirka två år jobbar som lärling för att kunna ta gesällprovet och bli färdigutbildad målare.

Vad är ett gesällprov?

Måleribranschen har ett gesällprov som görs i slutet av lärlingstiden. Det är ett viktigt steg som ger dig större chans till ett bra och välbetalt jobb både i Sverige och utomlands. Gesällprovet är ett examensprov som går ut på att du får dels göra ett teoriprov med 36 frågor och dels utföra ett antal målerimoment ute hos kund. Det för att visa att du kan jobba som professionell målare. När provet är godkänt får du ett gesällbrev och ett yrkesbevis.

beräknas saknas nära 300 000 yrkesutbildade år 2035

blå swoosh.png

Målare är ett eftertraktat yrke

Varför välja måleri då? Ja, förutom att det är ett roligt och utvecklande jobb så är det en kickstart för karriären! Måleribranschen letar med ljus och lykta efter nya talanger. Har man en yrkesutbildning från gymnasiet, som till exempel måleri från Bygg- och anläggningsprogrammet, och dessutom några års yrkeslivserfarenhet, är man enligt Svenskt Näringsliv bland de mest eftertraktade talangerna just nu. Det beräknas nämligen saknas nära 300 000 yrkesutbildade år 2035. Störst behov har samhällsbyggnadssektorn som bygger infrastruktur, utvecklar stadsmiljöer och renoverar och målar hus. Målare har med andra ord en stor inverkan på hur hållbara framtidens stadsmiljöer kommer att bli. Så vill du starta karriären efter gymnasiet i en viktig bransch som bidrar till hållbara städer – välj måleri!

Hur är det att jobba som målare?

Se filmen med Ibbe!

Skärmavbild 2023-03-23 kl. 15.55.25.png

”Måleriyrket är en konst”

Ebrima, Ibbe, Sambou har jobbat som målare i 12 år. Att han valde just måleriyrket var mest av en slump, när skador satte stopp för en fotbollskarriär. Men Ibbe skulle visa sig ha talang och idag är han glad över sitt yrkesval.

blå swoosh.png

för dig som
söker gymnasiet

Här har vi samlat mer information om vilken utbildning på gymnasiet du ska välja för att bli målare, och om vad som kan vara bra att tänka på.

för föräldrar 

Nyfiken på vad det innebär att plugga måleri på gymnasiet? Här har vi samlat information till dig som förälder som vill veta mer om gymnasieutbildning för måleri.

Utbilda dig
till målare

Vill du ha ett jobb som är självständigt, flexibelt och kreativt?
Då kan målare vara helt rätt för dig! 

bottom of page